Cilt: 2 Sayı: 1, 16.09.2021

Yıl: 2021

Araştırma Makaleleri

Araştırma Makalesi

1. Türkiye'de Turizm Sektöründe Esnek İstihdam Uygulamalarının Değerlendirilmesi

Araştırma Makalesi

5. Seçilmiş Ülkeler Üzerinden Dünyada Özelleştirme Uygulamaları: 1980 -2015

Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Çalışmalar Dergisi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Uygulamalı Bilimler Fakültesi tarafından yılda iki kez yayınlanan uluslararası akademik ve hakemli bir dergidir. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Çalışmalar Dergisi kapsamında, işletme ve ekonomi alanından çok disiplinli çalışmaların yayınlaması amaçlanmaktadır. Bu amaç kapsamında, nitelikli, özgün, kuramsal ve uygulamalı çalışmalara yer verilmektedir.

İşletme ve ekonomi alanından çok disiplinli çalışmaların yayınlaması amacı kapsamında, nitelikli, özgün, kuramsal ve uygulamalı çalışmalara yer verilmektedir. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Çalışmalar Dergisi açık erişim yayın politikasıyla elektronik olarak yayınlanmaktadır. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Çalışmalar Dergisi; İşletme, İktisat, Kamu Yönetimi, Maliye, Uluslararası İlişkiler, Bankacılık ve Finans, Sigortacılık, Risk Yönetimi, Muhasebe, Yönetim ve Organizasyon, İnsan Kaynakları Yönetimi, Pazarlama, Yönetim Bilişim Sistemleri alanlarındaki özgün bilimsel makaleleri yayınlayan bir dergidir.

Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Çalışmalar Dergisine gönderilen makale dosyaları Microsoft Office Word formatında gönderilmelidir.

Makale metni tek sütun halinde, önce ve sonra 3nk ve birden fazla (1,10) satır aralıklı yazılmalıdır. Tablo, şekiller ve kaynakça ile birlikte en çok 20 sayfa ve A4 dikey sayfası boyutunda olmalıdır. Makale gövde metni 12 punto, Times New Roman ile hazırlanmalıdır. Sayfa yapısı alt ve üstten 2,5 cm, sağ ve soldan 2 cm bırakılarak ve her iki yana dayalı olarak yazılmalıdır. Paragraf başı girintisi yapılmamalıdır.

Gönderilen bütün makalelerin başında, Türkçe başlık, Türkçe özet, İngilizce başlık, İngilizce abstract yer almalıdır. Özet (abstract) kısımları 200 ile 400 kelime arasında olmalıdır. Özetlerde; amaç, yöntem, bulgular ve sonuç bilgilerinin yer almasına özen gösterilmelidir. Özetlerde alıntı ve atıf yapılmamalıdır. Özet (abstract) kısımlarının altında anahtar kelimeler (keywords) İngilizce ve Türkçe olarak yazılmalıdır. Anahtar kelimelerin (keywords) sayısı en az 3 ve en fazla 5 kelime ve/veya kelime grubu olmalıdır. Anahtar kelimeler (keywords) tercihen alana ait dizinlerden seçilerek verilmelidir. Özet (abstract) metni, 10 punto, Times New Roman ve her iki yana dayalı olarak yazılmalı ve tek sayfaya sığdırılmalıdır. Giriş bölümü yeni bir sayfadan başlamalıdır.

Dergimize gönderilen tüm makaleler genişletilmiş özet ile birlikte yayınlanacaktır. Türkçe makaleler İngilizce Genişletilmiş Özet (Extended Abstract), İngilizce makaleler ise Türkçe Genişletilmiş Özet (Extended Abstract) içermelidir. Genişletilmiş Özet, makalelerin dergimize ilk başvurusu esnasında değil; eğer makale yayına kabul edilirse, yayına hazırlık aşamasında yazarlardan talep edilecektir. Genişletilmiş özet, 500-750 kelime olmalı; çalışmanın amacını, problemini, metodunu, bulgularını ve sonuçlarını açık bir şekilde vermelidir.

Makaleye ait başlık önce makale orijinal dilinde sonra diğer dilde, 12 punto, büyük harfli, bold ve sayfaya ortalı olarak yazılmalıdır. Makale başlığının altına, sağa dayalı olarak, yazar/ların ilk harfler büyük diğer harfler küçük olacak şekilde tam adları yazılmalı ve ada dipnot ekleyerek unvan, kurum ve e-posta bilgisine dipnotta yer verilmelidir. Makaleyi planlayan ve yürüten yazar makalede ilk isim olarak yer almalıdır. Çalışma daha önce sunulmuşsa, bir projeden veya tezden üretilmişse vs. makalenin başlığının sonuna (*) dipnotu konularak gerekli açıklama yapılmalıdır. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.

Makale, birinci düzey başlıklarla bölümlere ayrılmalı ve numaralandırılmamalıdır. Her birincil başlık en fazla 2 alt başlıktan oluşmalıdır. Birinci düzey başlık büyük harflerle ve bold, ikinci düzey alt başlıkların kelimelerinin ilk harfi büyük ve bold, üçüncü düzey alt başlıklarının sadece ilk kelimesinin ilk harfi büyük ve bold olarak yazılmalıdır.

Tablo ve şekil başlık ve metin özellikleri verilen makale şablonu içerisindeki örneklerin yapısı dikkate alınarak hazırlanmalıdır. Tablo ve şekil başlıkları üst kısımda sayfaya ortalı Times New Roman 12 punto, italik olarak yazılmalıdır. Tablo ve şekillerin içerikleri Times New Roman 10 punto yazı karakteri ile sola dayalı ve metin kaydırma özelliği kapalı olarak hazırlanmalıdır. Tablonun altına düşülen “Not” lar (*) ifadesi ile 10 punto ve italik yazılmalıdır. Şekil ve tablolar metin sınırlarının dışına taşmamalıdır.

Makale metninde kullanılan denklem ve formüller (1), (2), gibi denklemin sağında yer alacak şekilde numaralandırılmalıdır. Formüller ya da denklemler “Math Type” ile yazılmalıdır. Tüm değişkenler ve istatistiksel testler italik olarak gösterilmelidir.

Atıflar metin içerisinde gösterilmeli, dipnot şeklinde gösterilmemelidir. Metin içi göndermeler ilgili bölümde parantez içinde verilecek olup “APA 6” kuralları dikkate alınacaktır. Alıntı yapılan eserde birebir veya belirli bir sayfaya atıf yapılacaksa sayfa numarası belirtilmelidir. Ancak, eserin bütününe gönderme yapılıyorsa sayfa numarası belirtmeye gerek yoktur.

Kaynakça APA 6 kurallarına göre düzenlenmelidir. Makale metni içerisinde atıf yapılan her kaynak kaynakçada gösterilmeli, kaynakçada yer alan her kaynağa da metin içerisinde mutlaka gönderme yapılmalıdır. Tüm kaynakça, Times New Roman, 12 punto, tek satır aralık kullanılarak ve paragraf aralığı önce ve sonra 6nk seçilerek hazırlanmalıdır. Kaynakçadaki her bir eser girişi, 1 cm değerinde asılı olmalıdır. Metin her iki yana yaslanmalıdır.

Makalede yer verilen her bir ek ayrı sayfalarda, kaynakçadan sonra verilmelidir. Başlıkları bold, büyük harf ve sola dayalı yazılmalıdır.

Makalelerde Türk Dil Kurumu’nun yazım kılavuzu ve yazım kuralları örnek alınmalıdır. Detaylı bilgi için Türk Dil Kurumu’nun web sayfasına bakınız: www.tdk.gov.tr .

Makalelerde dile getirilen düşüncelerden yazar/lar sorumludur.

Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Çalışmalar Dergisinde uygulanan yayın süreçleri, akademik yayıncılığın tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda uygulanan süreçler, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır. Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi somutlaştıran ve destekleyen çalışmalardır. Yayın süreçleri yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, hakemler ve editörlerin etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır. Dergimizin yayın etiği kapsamında tüm paydaşların etik sorumlulukları taşıması beklenmektedir.

Dergimizde yer alan etik görev ve sorumluluklarda açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan ilkeler benimsenmektedir.

Yazarların Etik Sorumlulukları

Dergimize makale gönderen yazar(lar)ın aşağıdaki etik sorumluluklara uyması beklenmektedir:

Yazar(lar)ın gönderdikleri çalışmaların özgün olması beklenmektedir.
Yazar(lar)ın başka çalışmalardan yararlanmaları veya başka çalışmaları kullanmaları durumunda eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunmaları ve/veya alıntı yapmaları gerekmektedir.
Çalışmanın oluşturulmasında içeriğe entelektüel açıdan katkı sağlamayan kişiler, yazar olarak belirtilmemelidir.
Yayınlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaların varsa çıkar çatışması teşkil edebilecek durumları ve ilişkileri açıklanmalıdır.
Yazar(lar)dan değerlendirme süreçleri çerçevesinde makalelerine ilişkin ham veri talep edilebilir, böyle bir durumda yazar(lar) beklenen veri ve bilgileri yayın kuruluna sunmaya hazır olmalıdır.
Yazar(lar) kullanılan verilerin kullanım haklarına, araştırma/analizlerle ilgili gerekli izinlere sahip olduklarını veya katılımcıların rızasının alındığını gösteren belgeye sahip olmalıdır.
Yazar(lar)ın yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.
Yazarlar çalışmalarını aynı anda birden fazla derginin başvuru sürecinde bulunduramaz. Her bir başvuru önceki başvurunun tamamlanmasını takiben başlatılabilir. Başka bir dergide yayınlanmış çalışma dergimize gönderilemez.
Değerlendirme süreci başlamış bir çalışmanın yazar sorumluluklarının değiştirilmesi (Yazar ekleme, yazar sırası değiştirme, yazar çıkartma gibi) teklif edilemez.
Editörlerin Etik Görev ve Sorumlulukları

Dergimizin editörleri, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan “COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors” ve “COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors” rehberleri temelinde aşağıdaki etik görev ve sorumluluklara sahip olmalıdır:

Genel görev ve sorumluluklar

Editörler, dergimizde yayınlanan her yayından sorumludur. Bu sorumluluk bağlamında editörler, aşağıdaki rol ve yükümlülükleri taşımaktadır:

Okuyucuların ve yazarların bilgi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çaba sarf etme,
Sürekli olarak derginin gelişimini sağlama,
Dergide yayınlanan çalışmaların kalitesini geliştirmeye yönelik süreçleri yürütme,
Düşünce özgürlüğünü destekleme,
Akademik açıdan bütünlüğü sağlanma,
Fikri mülkiyet hakları ve etik standartlardan taviz vermeden iş süreçlerini devam ettirme,
Düzeltme, açıklama gerektiren konularda yayın açısından açıklık ve şeffaflık gösterme.
Editöryal ve kör hakemlik süreçleri

Editörler; dergi yayın politikalarında yer alan “Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci” politikalarını uygulamakla yükümlüdür. Bu bağlamda editörler her çalışmanın adil, tarafsız ve zamanında değerlendirme sürecinin tamamlanmasını sağlar.

Kalite güvencesi

Editörler; dergide yayınlanan her makalenin dergi yayın politikaları ve uluslararası standartlara uygun olarak yayınlanmasından sorumludur.

Kişisel verilerin korunması

Editörler; değerlendirilen çalışmalarda yer alan deneklere veya görsellere ilişkin kişisel verilerin korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Çalışmalarda kullanılan bireylerin açık rızası belgeli olmadığı sürece çalışmayı reddetmekle görevlidir. Ayrıca editörler; yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korumaktan sorumludur.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları

Tüm çalışmaların “Körleme Hakemlik” ile değerlendirilmesi yayın kalitesini doğrudan etkilemektedir. Bu süreç yayının nesnel ve bağımsız değerlendirilmesi ile güven sağlar. Dergimizin değerlendirme süreci çift taraflı kör hakemlik ilkesiyle yürütülür. Hakemler yazarlar ile doğrudan iletişime geçemez, değerlendirme ve yorumlar dergi yönetim sistemi aracılığıyla iletilir. Bu süreçte değerlendirme formları ve tam metinler üzerindeki hakem yorumları editör aracılığıyla yazar(lar)a iletilir. Bu bağlamda dergimiz için çalışma değerlendiren hakemlerin aşağıdaki etik sorumluluklara sahip olması beklenmektedir:

Sadece uzmanlık alanı ile ilgili çalışma değerlendirmeyi kabul etmelidir.
Tarafsızlık ve gizlilik içerisinde değerlendirme yapmalıdır.
Değerlendirme sürecinde çıkar çatışması ile karşı karşıya olduğunu düşünürse, çalışmayı incelemeyi reddederek, dergi editörünü bilgilendirmelidir.
Gizlilik ilkesi gereği inceledikleri çalışmaları değerlendirme sürecinden sonra imha etmelidir. İnceledikleri çalışmaların sadece nihai versiyonlarını ancak yayınlandıktan sonra kullanabilir.
Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmalıdır. Milliyet, cinsiyet, dini inançlar, siyasal inançlar ve ticari kaygıların değerlendirmeye etki etmesine izin vermemelidir.
Değerlendirmeyi yapıcı ve nazik bir dille yapmalıdır. Düşmanlık, iftira ve hakaret içeren aşağılayıcı kişisel yorumlar yapmamalıdır.
Değerlendirmeyi kabul ettikleri çalışmayı zamanında ve yukarıdaki etik sorumluluklarda gerçekleştirmelidir.
Yayıncının Etik Sorumlukları

Dergimize gönderilen çalışmaların tüm süreçlerinden sorumludur. Bu çerçevede ekonomik ya da politik kazançlar göz önüne alınmaksızın karar verici kişiler editörlerdir.
Bağımsız editör kararı oluşturulmasını taahhüt eder.
Dergimizde yayınlanmış her makalenin mülkiyet ve telif hakkını korur ve yayınlanmış her kopyanın kaydını saklama yükümlüğünü üstlenir.
Editörlere ilişkin her türlü bilimsel suistimal, atıf çeteciliği ve intihalle ilgili önlemleri alma sorumluluğuna sahiptir.

Dergiye sunulan çalışmalar için makale gönderim ve süreç işletimi ücretsizdir.